• Eritme peyniri üretiminde kullanılan pH düzeltici (alkali) bir tuzdur ve güçlü bir tamponlama etksine sahiptir.
Uygulama
• pH değerinin yükseltilmesi gerektiği durumlarda diğer Provita eritme tuzları ile birlikte kullanılır.
• Toplam peynir telemesine % 0,1-1,0 kullanılır ve pH +0,5 değişim sağlar.
PROVITA ERİTME TUZLARI
Provita eritme tuzları, sitrat ve/veya fosfat tuzlarından oluşmakta olup her türlü proses peynirinde kullanılmaktadır.
Eritme tuzlarının işlevleri;
-
Süt proteini olan kazeini, homojen bir para kazein solüsyonu haline dönüştürerek çözer ve protein kullanım oranını artırır.
-
Peynirde tamamen heterojen durumda bulunan kazeini peptizasyona uğratırlar.
-
pH ayarlayıcı ve tamponlayıcı etki göstererek, ürünün stabil yapıda ve raf ömrünün uzun olmasını sağlarlar.
-
Son ürüne, isteğe göre, dilimlenebilirlik, yumuşaklık, sertlik gibi değişik özellikler kazandırırlar.
-
Bakteriyolojik gelişimi engelleyerek, sağlıklı ve raf ömrü uzun ürün üretilmesini sağlarlar.
-
Proses süresini kısaltır.
-
Yağ emülsifikasyonunu sağlar.
-
Ürünün görünümünü geliştirir ve lezzetini arıtır.

PROVİTA 366
-
Provita 366, eritme peyniri üretiminde kullanılan pH düzeltici (bazik) bir tuzdur ve güçlü bir tampon etkiye sahiptir.
-
pH değerinin ayarlanması gerektiği durumlarda diğer Provita eritme tuzları ile birlikte kullanılır.
-
Provita 366`nın sahip olduğu özellikler optimum fosfat içeriğinden kaynaklanır.
PROVİTA FC0
-
Provita FC 0 eritme peyniri üretiminde kullanılan kremleşme etkisi yapmayan eritme tuzudur.
-
Provita FC 0’nin görevi, mükemmel sitrat ve fosfat bileşimi sayesinde kazeini çözmesi ve sitrat tadı vererek tat stabilizasyonunu sağlamasıdır.
-
Bu eritme tuzu blok peynir ve dilimlenebilir peynir üretiminde kullanılmaktadır.
PROVİTA FC 14
-
Provita FC 14 eritme peyniri üretiminde kullanılan kremleşme etkisi yapmayan eritme tuzudur.
-
Provita FC 14’ün görevi sitrat ve fosfat içeriği ile kazeini çözmesidir.
-
Tekrar eriyebilme yeteneği çok iyi olması istenen (Blok, pizza, tost vb… peynirleri ) eritme peynirlerinin üretiminde kullanılır.
PROVİTA E
-
Provita E, eritme peyniri üretiminde kullanılan kremleşme etkisi çok iyi olan eritme tuzudur.
-
Provita E`nin görevi farklı fosfat içeriği ile kazeini çözmesidir.
-
Bu eritme tuzu, yağlı blok peynir ve dilimlenebilir peynir üretiminde kullanılmaktadır.
PROVİTA 359
-
Provita 359, yüksek kremleşme etkisine sahip olan eritme tuzudur.
-
Provita 359, sürülebilir proses peyniri üretimi için geliştirilmiştir.
-
Provita 359’un özelliği, farklı polifosfatların en uygun bir içerikle harmanlanmasından kaynaklanmaktadır.
PROVİTA F 90
-
Provita F 90, yüksek kremleşme etkisine sahip olan eritme tuzudur.
-
Provita F 90, sürülebilir proses peyniri üretimi için geliştirilmiştir.